Faran med att fastna 

Jag menar att det farligaste inte är att utsätta oss för något riskfyllt, som kanske verkar som det logiska svaret. Jag menar att det farligaste är att inte inte utsätta sig för något alls. Det farligaste är att fastna. 

Kanske vet vi innerst inne att något redan är passerat. Kanske håller vi oss så krampaktigt fast, att det inte finns en chans att reflektera över vad vi gör. När vi fastnar, byter vi bort möjligheten att leva livet fullt ut, medan vi har livet. Det enda vi kan vara säkra på, förutom att vi ska dö, är att allt förändras. Därför är ett krampaktigt fasthållande en illusion, en falsk livlina. 

Vi kan fastna i allt möjligt! Det handlar inte bara om våra yttre omständigheter, som arbeten, relationer eller den plats vi bor på. Vi kan fastna i beteenden och tankemönster också. Det ger oss en känsla av trygghet, även om det skulle handla om en tillvaro som är plågsam. Det vi känner igen är tryggare, än det vi inte känner igen. Det är därför det är så svårt att bryta mönster. 

Vi vill ogärna acceptera det okända. Det ligger samtidigt en smärta i att se livets villkor i vitögat. Men, jag tror att det ligger en gömd skatt i att istället våga se, våga titta! På oss själva och vårat liv. Kan vi till fullo dessutom acceptera livets villkor, då tror jag att oändliga möjligheter öppnas för oss! Då tror jag att ett liv med en känsla av inre tillförsikt, en närvarande livsglädje och en känsla av frihet infinna sig. 

Kommentera gärna: